Marketing
Guide

Storytelling Instagram en Facebook

1 Les None

Omschrijving

Strategisch je bedrijf groeien met Insta stories.

Sinds augustus 2016 beschikt Instagram over de verhaalfunctie ‘Stories’. Dit zijn die oranje bolletjes die bovenaan je tijdlijn draaien van jou en van de mensen die jij volgt als je Instagram opent.  Stories zijn een verzameling van foto’s en video’s op een account die maximaal 24 uur zichtbaar zijn voor volgers. Je kunt via hoogtepunten  of highlights deze stories ook vast zetten. 

​Het is dus dé plek waar je persoonlijk, maar ook als ondernemer of merk, jouw verhaal toont en vertelt, Met video’s, foto’s, tekst, gifjes, mentions, ‘swip-ups’ en nog veel meer. Maar hoe zet je Instagram stories nu goed in voor jouw onderneming? Hoe bereik je meer mensen, zorg je voor meer volgers en interactie? 

Alles moet gaan rond het entertainen, volgers iets leren of inspireren

Met stories is nog meer mogelijk dan met het posten van captions ofwel de ​normale berichten. Bij iedere story  heb je een start -  midden en eind in gedachten. We plaatsen geen stor​y zonder 'bedoeling'.  

Zet gelijk de toon bij het begin en wees helder waar het over gaat. Vertel de context waar je het over gaat hebben.. Creëer de content voor je lezer.

Perfectionisme

Maak het niet perfect want daar zijn stories niet voor bedoeld.  Maak het leuk met video, boomerang met stickers, met location hashtags je kunt ook hashtags erin gebruiken. Het leidt niet direct tot groei van jou want die mensen volgen je niet.

Zet de toon bij het begin wees helder waar het over gaat sluit af met een Call to Action in de story, bijvoorbeeld, kom morgen terug dan zie vertel ik je verder over.... (cliffhanger)

 Story-telling platform

De beste manier is Social Media in te zetten als een story-telling platform.

​Want alleen maar content plaatsen om je workshops vol te krijgen of je webinars of trainingen is bloody boring ​, voor jezelf maar zeker voor je volgers.

Die krijgen dan zelfs een blinde vlek voor je ​berichten.​ ​Echte mensen met echte verhalen

​Wat gewone mensen doen is hun hele leven op Facebook en Instagram te documenteren en etaleren. Foto’s van hun familie, plaatsen ze en van hun kinderen, het heerlijke dinertje aan zee, de ochtend smoothie, hun zonnige of druiligere vakantiedag, en foto’s van de meest aandoenlijke of foeilelijke huisdieren.

Waar ze het dan ook over hebben, het zijn verhalen die ze delen over hun leven.

Werkt dat? JA! Daar komen reacties op en daar krijg je engagement, interactie mee.

En dat is wat jij als ​ondernemer precies ook zo moet doen

Door verhalen te vertellen over je bedrijf: vertel je volgers wat je doet en waarom je het doet. Want op de Socials zoeken mensen verbinding met echte mensen. Ze willen geen zaken doen met bedrijven, ze willen niet continu verkocht worden, ze willen je eerst leren kennen, en dat is precies wat je wilt bereiken met Social Media. Het staat als eerste stukje van de funnel: het leren kennen.

​Maak een story van je werkdag

Vertel bijvoorbeeld eens hoe je dag eruit ziet, als je een training geeft. Op Instagram kun je stories maken van het tochtje op de fiets naar kantoor waarin je een tip deelt, tot het zetten van de koffie, het neerleggen van de werkboeken, de verwelkoming van je cursisten, een peak behind the curtains van een stukje content tot je deelt met de cursisten tot de afsluitende dinertje. 

Instagram én Facebook: story-sharing platform ​

En die foto’s die je erbij gebruikt zijn het haakje, dat je verbindt aan het verhaal wat je deelt. Voordat je je verhaal schrijft denk je goed na over wat je wilt dat de lezer weet en wat zij doet na het lezen van je bericht. 

Geef je lezer dus ook een opdracht

Wil je dat ze een like geven? Vraag er dan om. Wil je een reactie onder de post? Stel die vraag dan ook!

Wil je dat ze een video bekijken, vertel dat ze even op de play klop klikken. Het klinkt te simpel voor woorden maar zonder te vragen om een reactie komt – ie dus ook niet.

​Opdrachten en links bij deze les

Inhoudsopgave

Social Media cursisten

Story inspiratie

Pen
>